Waarom nog corrigeren?

‘Teksten controleren, gebeurt dat nog? Niemand merkt het toch …!’

Taalvoutjes.nl is ongekend populair. ‘Voutjes’ zijn namelijk heel grappig; bedrijven die leuke en opvallende voutjes maken, profiteren daar zelfs van: meer aandacht en niet per se negatief. Maar helaas, veel foutjes zijn helemaal niet grappig. Ze maken je teksten alleen amateuristisch en rommelig. Gelukkig bestaan er schrijfspecialisten die weten wat correct, of in ieder geval professioneel en consequent is. Zo heb je zelf in de hand of je grappig wilt overkomen of niet! Eindredactie en tekstcorrectie zijn in dit geval je redding.

Wat is correct?
groene boekje witte boekjeVoor grammatica bestaan geen wetten. Wel beschrijvingen en conventies trouwens. Voor spelling gelden wel regels. Er is de officiële Woordenlijst Nederlandse Taal (Groene boekje), ook te raadplegen via woordenlijst.org. verplicht voor overheid en onderwijs; voor de rest van Nederland en Vlaanderen vooral handig. Vrijdenkers (waaronder een aantal grote Nederlandse dagbladen) kiezen in plaats van het groene het Witte Boekje als norm voor spelling – zij zijn immers van het vrije woord.

Kies tekstcorrectie die bij jouw communicatiedoelen past! 
Correct taalgebruik is dus relatief. Je kunt zelf kiezen hoe correct je wilt zijn en volgens welke norm. Ik ben een voorstander van verzorgde teksten omdat die effectiever zijn dan teksten met tik-, spelling- grammatica- en stijlfouten.

Correcte teksten komen beter over:

  • Ze maken een professionele indruk
  • Je bent sneller overtuigd
  • Er is aandacht aan besteed
  • Je begrijpt de informatie sneller
  • Ze zijn ondubbelzinnig (tenzij …)

Je hebt vast weleens teksten gepubliceerd die beter konden. Doe dat dan ook de volgende keer: bel of e-mail mij op tijd.