Waarom ik graag corrigeer


wordt jij ...Teksten (laten) corrigeren is echt iets voor nerds. Ik denk echt dat veel mensen het zo zien. Als ze als weten dat je teksten kunt laten corrigeren door mensen die daar verstand van hebben. Zelf ben ik geen echte correctie-nerd, maar ik ben wel trots dat ik die rol kan aannemen.

Een foutloze tekst is als een auto zonder krasjes en met voldoende motorolie. Hij rijdt er net iets beter door, en het is gewoon lekkerder. Zo is het ook met een tekst. Met foutjes erin glanst hij minder en je weet niet hoe anderen erop reageren. Misschien vinden ze jou of je bedrijf slordig of je straalt geen gezag uit. Misschien haken ze af en ben je de aandacht kwijt. Of erger: er ontstaat een discussie over taalblunders in plaats van inhoud.

Lekker krassen
Ik vind corrigeren leuk. Ik ga grondig door de tekst heen en lees alles kritisch. Een fout ontdekken en corrigeren geeft voldoening: ik gebruik mijn deskundigheid om de tekst taalkundig fijn te slijpen. Ik mag lekker ‘krassen’ en verbeteren in (meestal) andermans tekst. Altijd jammer als de tekst al perfect was.

Als corrector let je niet alleen op de beruchte d/t-problemen en typefouten, maar ook op zinsconstructie, stijl en tot op zekere hoogte op tekststructuur. Afhankelijk van de opdracht moet je natuurlijk van een aantal dingen afblijven. Inhoud hoort zelden bij tekstcorrectie, hoewel je er als corrector soms best nuttige opmerkingen over kunt maken.

Niet alles is trouwens goed of fout. Ondanks de voorgeschreven spelling zijn we op taalgebied heel vrij in Nederland. Vaak genoeg zoek ik iets op in de officiële Woordenlijst en dan blijkt er geen vaststaand antwoord of er zijn meerdere opties. Ik, of de opdrachtgever, moet dan zelf een keuze maken. Daarbij zie ik consequent en professioneel als de belangrijkste graadmeters.

Betrapt
Een enkele keer betrap ik – als corrector – de auteur erop dat zijn conclusie, bewering of de kern van zijn verhaal uit de lucht komt vallen en niet aansluit bij zijn betoog. Of iets anders wat inhoudelijk mis gaat. Natuurlijk is het niet mijn opdracht om daarop te letten. Maar het is wel zo aardig van mij om het tegen hem te zeggen. Geheel vrijblijvend advies waar je je winst mee kunt doen.

Waarom vind ik corrigeren leuk? 
Ik word er niet direct rijk van, maar het houdt me scherp. Ik blijf bij op het gebied van correct Nederlands en kan – tot nu toe thuis met een schrijfblokje – goed meekomen met het nationale Groot Dictee. En dan heb je het nog alleen over spelling. Het helpt me bovendien om helder te blijven denken op het gebied van stijl, structuur en focus.

En nu maar hopen dat ik in dit artikel geen foutjes heb laten zitten …

Fouten verbeteren? Neem contact met mij op!